zdravie z prírody

ČO JE TO ZIZIPHUS?

Čo je Ziziphus jujuba?

Ovocie, ktoré dáva strom/ker Ziziphus jujuba, je známe ako jujuba, alebo čínska ďatľa, má použitie v tradičnej čínskej medicíne už viac ako 3000 rokov. V starých čínskych knihách, ktoré sú venované tradičnej čínskej herbálnej medicíne, napr. Huangdi Neijing, jujuba bola zaradená ako jedna z piatich najhodnotnejších ovocí v Číne [2].

Pokiaľ hľadáte ziziphus jujuba produkty, podľa sezónnosti si môžete vybrať z týchto kategórií obchodu

         

jujuba ČERSTVÁ

 

jujuba DRTENÁ

         

jujuba SUŠENÁ

   

 

         

TIP: Zaujímavé VIDEO o Ziziphus Jujuba si môžete pozrieť tu...

Obľúbená východoázijská plodina je výnimočná svojimi vlastnosťami. Prekvapivo, čerstvý plod obsahuje takmer všetky esenciálne aminokyseliny, prítomné sú však aj neesenciálne aminokyseliny. Z celkového počtu aminokyselín je 26% esenciálnych [3].  Celkový obsah bielkovín je ale pomerne nízky [4]. Ďalej obsahuje jujuba rôzne antioxidanty ako sú flavonoidy, karotenoidy, polyfenoly, saponíny, diétnu vlákninu a niekoľko rôznych organických kyselín, ktoré v súčte majú blahodarné účinky pre naše zdravie [3]. Všetky tieto hodnoty sa ale mierene menia počas dozrievania ovocia [3]. Čerstvé plody obsahujú asi 15 násobne viac vitamínu C ako jablko [4]. Jujuba ako potravina, obsahuje viac vitamínu C ako 89% potravín, viac sacharidov ako 65% potravín, viac draslíka ako 52% potravín. Podobne je to aj s vápnikom a vitamínom A, v oboch prípadoch je to viac ako 48% potravín [5].

Jujuba je určená skôr pre starších ľudí, prípadne pre ľudí slabšej telesnej konštrukcie, oslabených po chorobách, pooperačných stavoch, prípadne pre ľudí dlhodobo chorľavých. Na druhej strane, je tiež výborná aj pre športovcov a aktívne žijúcich mladých ľudí. Jujuba človeka „prebudí“, povzbudzuje jeho vitalitu. Mohli by sme povedať, že má podobné účinky ako energetické nápoje, ale v miernejšej a zdravej podobe.

Máme referencie od mladých ľudí, alebo ľudí stredného veku, že táto plodina má na nich povzbudzujúce účinky. Napríklad, v priebehu dlhého šoférovania, počas ktorého by bežne pociťovali únavu, užitie niekoľkých plodov jujuby spôsobuje povzbudenie, ktoré v organizme únavu nepotlačí, ale organizmus naopak povzbudí. Jujuba udržuje hladinu pozornosti a zlepšuje vitalitu života. Za tento účinok, okrem antioxidačným látkam, vďačí jujuba pomerne vysokým obsahom sacharidov s nízkym glykemickým indexom, ktorý má hodnotu 20 [5]. Z tohto dôvodu je v čerstvej podobe vhodná aj pre diabetikov [3].

Tieto referencie potvrdzujú aj nedávne vedecké práce, ktoré poukazujú, že jednou z hlavných pôsobení jujuby, by mohol byť prínos pre náš mozog [2]. Zistenia ukazujú, že extrakt z jujuby má neuroprotektívne účinky, vrátane ochrany neurónových buniek pred stresom z neurotoxínov. Tieto fakty naznačujú, že jujuba je kandidát na vývoj doplnkov výživy na prevenciu, alebo liečbu neurologických chorôb.

Spomínané vlastnosti  jujuby sa prejavia zlepšením kvality spánku a dobrou reguláciou tráviaceho traktu. Informácie ďalej naznačujú, že popri flavonoidoch aj iné látky zodpovedné za antioxidačné vlastnosti, môžu mať imunomodulačný a hepatoprotektívny účinok na organizmus [2]. Vďaka vysokému obsahu draslíka, patrí jujuba do skupiny zásaditých potravín [5,6]. Viac zaujímavých informácii ku tejto pozoruhodnej téme možno nájsť napr. v článkoch [2,3,6].

Číňania plodom tejto rastliny hovoria aj žeňšeň, ktorý rastie na strome. Rastlina je tiež známa ako ,zizifus čokoládový, jujuba čínska a podobne. Plody ziziphusu majú veľmi veľa prospešných vlastností pre organizmus. Ovocie a semená sa používajú v tradičnej čínskej aj kórejskej medicíne, kde veria, že znižujú stres a používajú sa tiež pre svoje antibakteriálne, protivredové, protizápalové aj antifungálne účely. 

použitie a dávkovanie

Ziziphus sa užíva na prevenciu a tiež povzbudenie oslabeného organizmu, napríklad v obdobiach roka, kedy sú ľudia náchylnejší na choroby. V Alžbetinej záhrade pestujeme dve odrody, ktoré sú jemne odlišné svojou chuťou a tvarom, pripomínajúc malé jabĺčko a hrušku. Čerstvý ziziphus sa konzumuje priamo zo stromu, čerstvosť si udrží do 10 dní. 
Sušený Ziziphus existuje v dvoch formách a to krájaný a jemne drtený. Drtená forma je vhodná do raňajok. Sušenie prebieha nútenou cirkuláciou vzduchu pri teplote do 40 °C.

Sušené plody sú k dispozícii  v baleniach o hmotnosti  20, 50,100 gramov. Doporučená  denná dávka je cca 5 gramov sušeného plodu čo zodpovedá 15-20g čestvého plodu. Jujuba nemá žiadne známe nežiadúce účinky, môže sa brať aj vo väčších dávkach a dlhodobo.
Číňania kúsky plodu jujuby pridávajú aj do pokrmov podobne ako pridávame my do jedál sušené alebo čerstvé huby. Vynikajúcou pochúťkou je napríklad varená ryža s malými alebo drtenými kúskami plodu.

pôvod

Rastlina pochádza z Juhovýchodnej Ázie, kde je bohato rozšírená. Celkovo je známych vyše 400 rôznych kultivarov. Ovocie tejto rastliny sa využíva ako potravina a prísada do jedál, džemov, alkoholu, alebo octu [1].

doprava

V sezóne posielame čerstvé produkty klasicky poštou, sušené plody posielame celoročne, sú balené v rôznych množstvách na kusy, alebo drtené k raňajkám. 
V čase vegetačného obdobia ponúkame čerstvé plody, ktoré vydržia do cca 10 dní. 

rozbor nutričných hodnôt

Nutričné hodnoty (100 g čerstvej jujuby)

špecifikácie obsah hodnota
voda 77,9 g
energia 331 kJ
bielkoviny 1,2 g
tuky 0,2 g
sacharidy 20,2 g
popol1 0,51 g

1 - Po spálení jujuby, vzniká popol s obsahom uhličitanov iónov kovov. Vďaka vysokému obsahu draslíka, vzniká rozpustný K2CO3, ktorého vodný roztok má pH˃7.

 

Ostatné zložky

špecifikácie obsah hodnota
Vápnik (Calcium) 21 mg
Magnézium (Mg) 10 mg
Fosfor (Phosphorus) 23 mg
Draslík (Kalium) 250 mg
Zinok (Zincum) 0,05 mg
Meď (Cuprum) 0,073 mg
Vitamín C 69 mg
Vitamín A 2 μg
Thiamín / Vitamín B1 20 μg
Riboflavín / vitamín B2 40 μg
Niacín / Vitamín B3 900 μg
Vitamín B6 81 μg
Vitamín B12 0 μg
Cholesterol 0 μg

 

zdroj: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168151/nutrients

VIDEO Ziziphus Jujuba

 

 

Použita litertúra

[1] https://sk.wikipedia.org/wiki/Jujuba_hol%C3%A1
[2] J. Chen a kol.: A Review of Dietary Ziziphus jujuba Fruit (Jujube): Developing Health Food Supplements for Brain Protection, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2017 ) Article ID 3019568.
https://doi.org/10.1155/2017/3019568
[3] Q. Zhang a kol.: Variations of the nutritional composition of jujube fruit (Ziziphus jujuba Mill.) during maturation stages, International Journal of Food Properties, 23 (2020) 1066–1081. https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1770281
[4] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168151/nutrients
[5] www.foodstruct.com
[6] T. Remer, F. Manz,: Potential renal acid load of foods and its influenece on urine pH, Journal of American Dietic Assosiation, 96 (1996) 791–797.

 

Filter produktov
Zobrazenie:

Typ

Nenašli sa žiadne produkty.

Lokálne pestované potraviny pre udržateľný rozvoj.

INSTAGRAM alzbetinazahrada.sk FACEBOOK alzbetinazahrada.sk

  • Telefonické objednávky
    0907 701 948
  • Doprava zdarma
    nad 10 €
  • Tovar na sklade
    expedujeme priebežne
  • Zákaznícky servis
    a starostlivosť

Najdôležitejšie novinky priamo na váš email

Získajte zaujímavé informácie vždy medzi prvými

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Kliknutím na odkaz zároveň prehlasujete, že ak máte menej ako 16 rokov, tak ste požiadal/a svojho zákonného zástupcu (rodiča) o súhlas so spracovaním vašich osobných údajov. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.